• Ώρες Λειτουργίας

  Πότε θα μας βρείτε!X

  Ενημερωθείτε για το ωράριο λειτουργίας εδώ.

 • 6934-921282
 • Επικοινωνία

  Πού θα μας βρείτε!X

  ΔΙΕΥΘΥΝΣΗKarate Shotokan - Α.Γ.Σ. ΜΕΓΑΣ
  Χίου 47Α
  153 43 - Αγ. Παρασκευή

  info@aikidojutaidokan.gr

  Αποστολή του μηνύματός σας. Παρακαλώ περιμένετε...

  Thanks for sending your message! We'll get back to you shortly.

  There was a problem sending your message. Please try again.

  Please complete all the fields in the form before sending.

 • English

Οδηγός Ασκουμένων

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΤΗ MORIHEI UESHIBA ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΗ ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΣΤΟ AIKIDO

1. Η αρχική πρόθεση των παλαιών πολεμικών τεχνών ήταν να θανατωθεί ο αντίπαλος με ένα μόνο χτύπημα. Εφόσον όλες οι τεχνικές του Aikido είναι δυνατόν να είναι θανατηφόρες, όταν ασκείστε, ακολουθείστε προσεκτικά τις οδηγίες του εκπαιδευτή σας και μην προβαίνετε σε άχρηστους ανταγωνισμούς δύναμης.
2. Το Aikido είναι μια τέχνη στην οποία  ο ένας μπορεί να αντιμετωπίσει πολλαπλούς αντιπάλους. Επομένως, να εξασκείστε πάντα στο να είστε προσεκτικοί σε επιθέσεις από τέσσερις και οκτώ κατευθύνσεις.
3. Εξασκηθείτε πάντα με ζωηρό και ευχάριστο τρόπο.
4. Ο εκπαιδευτής μπορεί να μεταδώσει μόνο ένα μικρό μέρος της διδασκαλίας. Μόνο μέσω της αδιάκοπης εκπαίδευσης μπορείτε να αποκτήσετε την απαραίτητη εμπειρία που θα σας επιτρέψει να ζωντανέψετε αυτά τα μυστήρια.
5. Στην καθημερινή εκπαίδευση ξεκινήστε με βασικές κινήσεις του σώματος για ενδυνάμωση χωρίς υπερπροσπάθεια, και σταδιακά προχωρήστε σε εντονότερη εξάσκηση. Προθερμανθείτε κατάλληλα και δεν θα υπάρχει φόβος τραυματισμού ακόμη και για τους ηλικιωμένους. Απολαύστε την εξάσκησή σας και προσπαθήστε να κατανοήσετε τον πραγματικό σκοπό της.
6. Ο σκοπός της εξάσκησης στο Aikido είναι να σφυρηλατήσει το σώμα και το πνεύμα των ασκουμένων και να χτίσει τον χαρακτήρα τους. Οι τεχνικές μεταδίδονται από άτομο σε άτομο σε προσωπική βάση και δεν πρέπει να αποκαλύπτονται αδιακρίτως σε τρίτους που ενδέχεται να τις χρησιμοποιήσουν με ανήθικο τρόπο.

 

Χρήσιμες Οδηγίες Συμπεριφοράς

 1. Εισερχόμενοι ή εξερχόμενοι από το dojo, πρέπον είναι να υποκλινόμαστε προς την κατεύθυνση της φωτογραφίας του O-Sensei (το σημείο που ονομάζεται kamiza ή shomen) ή στο μπροστινό τμήμα του dojo. Πρέπον είναι επίσης να υποκλινόμαστε κατά την είσοδο ή έξοδό μας από το mat (tatami).
 2. Είμαστε στην ώρα μας στο μάθημα. Οι σπουδαστές πρέπει να είναι καθισμένοι στη σειρά σε στάση seiza περίπου 3-5 λεπτά πριν την επίσημη έναρξη του μαθήματος. Σε περίπτωση αργοπορίας μας, καθόμαστε seiza στην άκρη του mat αναφωνούμε προς τον εκπαιδευτή την φράση ˝Onegai shimas΄ και εισερχόμαστε στο χώρο για προπόνηση.
 3. Εάν χρειασθεί για οποιονδήποτε λόγο να αναχωρήσουμε από το mat ή το dojo, πλησιάζουμε τον εκπαιδευτή και το ανακοινώνουμε.
 4. Αποφεύγουμε να καθόμαστε στο mat με την πλάτη γυρισμένη στην φωτογραφία του O-Sensei. Επίσης, δεν στηριζόμαστε στον τοίχο ή με τα πόδια τεντωμένα. (Καθόμαστε είτε seiza, είτε οκλαδόν.)
 5. Πριν την άσκηση βγάζουμε ρολόγια, δαχτυλίδια ή άλλα κοσμήματα τα οποία μπορεί να πιαστούν στα μαλλιά, το δέρμα ή τα ρούχα των συνασκουμένων μας και να προκαλέσουν σε εμάς ή σε εκείνους κάποιον τραυματισμό.
 6. Διατηρούμε τα νύχια χεριών και ποδιών καθαρά και κοντοκομμένα.
 7. Εξασκούμαστε με ευχάριστο τρόπο, φροντίζοντας παράλληλα να προσεγγίζουμε με σοβαρότητα την Τέχνη.
 8. Εάν αντιμετωπίζουμε οποιοδήποτε πρόβλημα με την εφαρμογή κάποιας τεχνικής, αρχικά προσπαθούμε να την καταλάβουμε βλέποντας τους άλλους. Η αποτελεσματική παρατήρηση είναι μια τεχνική που προσπαθούμε να αναπτύξουμε όπως και όλες τις υπόλοιπες κατά την προπόνησή μας. Στην περίπτωση που συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε πρόβλημα, πλησιάζουμε τον εκπαιδευτή σε μια βολική για το μάθημα στιγμή και ζητούμε την βοήθειά του.
 9. Δεν εμπλεκόμαστε σε εντάσεις ή άσκοπους ανταγωνισμούς δύναμης κατά την διάρκεια του μαθήματος.
 10. Διατηρούμε την φόρμα εξάσκησης (gi) καθαρή, σε καλή κατάσταση και χωρίς ενοχλητικές οσμές.
 11. Αλλάζουμε στα αποδυτήρια (όχι στο mat!).
 12. Δεν παραλείπουμε να υποκλινόμαστε στους συνασκούμενούς μας πριν και μετά την εκτέλεση των τεχνικών, υπενθυμίζοντας σε εμάς και στους άλλους το Ευ-Γένος μας. Σύμφωνα με τους Ταοϊστές, η υπόκλιση είναι χαιρετισμός που υποδηλώνει την αναγνώριση της Θεϊκής Φύσης εντός όλων των συνανθρώπων μας. Επίσης θεωρείται ευγενικό να υποκλινόμαστε όταν λαμβάνουμε βοήθεια ή διόρθωση από τον εκπαιδευτή.

 

“The real Art of Peace is not to sacrifice a single one of your warriors to defeat an enemy. Vanquish your foes by always keeping yourself in a safe and unassailable position; then no one will suffer any losses. The Way of a Warrior, the Art of Politics, is to stop trouble before it starts. It consists in defeating your adversaries spiritually by making them realise the folly of their actions. The Way of a Warrior is to establish harmony.” ~ Morihei Ueshiba

COPYRIGHT ©AiKiDoJuTaiDoKan 2013. ALL RIGHTS RESERVED.
DESIGNED BY Jutaidokan youtube facebook