• Ώρες Λειτουργίας

  Πότε θα μας βρείτε!X

  Ενημερωθείτε για το ωράριο λειτουργίας εδώ.

 • 6934-921282
 • Επικοινωνία

  Πού θα μας βρείτε!X

  ΔΙΕΥΘΥΝΣΗKarate Shotokan - Α.Γ.Σ. ΜΕΓΑΣ
  Χίου 47Α
  153 43 - Αγ. Παρασκευή

  info@aikidojutaidokan.gr

  Αποστολή του μηνύματός σας. Παρακαλώ περιμένετε...

  Thanks for sending your message! We'll get back to you shortly.

  There was a problem sending your message. Please try again.

  Please complete all the fields in the form before sending.

 • English

Tai Chi Chuan

ΤΑΙ ΤΣΙ ΤΣΟΥΑΝ

Το Tai Ji Quan (Tai Chi Chuan) ή απλούστερα Τάι Τσι, είναι μια ενεργειακή τέχνη προερχόμενη από την Κίνα, την οποία μπορεί να ακολουθήσει ο καθένας, ανεξαρτήτως φύλλου, ηλικίας και σωματότυπου.

Η καθημερινή εξάσκηση στο Tai Chi μπορεί να κρατήσει το σώμα σε μια καλή φυσική κατάσταση ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία. Αναπτύσσει την υπομονή και την εμπιστοσύνη στον εαυτό. Η αντοχή του σώματος αυξάνεται και ο νους ξεκαθαρίζει. Στόχος των ασκουμένων είναι η καλλιέργεια και η αύξηση της εσωτερικής ενέργειας.

Η βασική λειτουργία των ασκήσεων του Τάι Τσι είναι να εξασφαλίσει την ανεμπόδιστη ροή της ενέργειας αυτής σε μια διαρκή εναλλαγή των δύο ποιοτήτων της, του yin και του yang. Αυτό καλλιεργείται τόσο με ακίνητες στάσεις όσο και με απαλές κινήσεις αδιάκοπης ροής, που απελευθερώνουν το σώμα από την ένταση και την ανησυχία.

Εκτός από την πολεμική εφαρμογή, μαθαίνει κανείς να εμβαθύνει στην φύση του και να έχει εγρήγορση στο πνεύμα του. Την νευρικότητα και την ανησυχία αρχίζει να την αντικαθιστά μια εσωτερική και εξωτερική ηρεμία.

Φυσικά ο καθένας μπορεί να εξασκηθεί στο Τάι Τσι μόνο για την απόλαυση της χαλάρωσης. Όλα όμως τα παραπάνω μπορούν να επιτευχθούν μόνο με συνεχή και μακρόχρονη δέσμευση προς την εξάσκηση της τέχνης.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΤΑΙ ΤΣΙ ΤΣΟΥΑΝ

Το Τάι Τσι Τσουάν, αν και ξεκίνησε ως πολεμική τέχνη στην Κίνα, υιοθέτησε εξαρχής ενεργειακές αντιλήψεις της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής. Σύμφωνα με αυτήν, οι ασθένειες αναπτύσσονται εξαιτίας μπλοκαρισμάτων κατά μήκος των διαύλων στους οποίους κυκλοφορεί η εσωτερική ενέργεια, τους μεσημβρινούς. Το Τάι Τσι με τις απαλές και αρμονικές κινήσεις του, καθιστά ελεύθερη την ροή αυτής της ενέργειας. Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι παρέχει τα οφέλη του διαλογισμού, για αυτό αποκαλείται και διαλογισμός σε κίνηση. 

Μέσα από μια ιδιαίτερη πορεία, το Τάι Τσι εξελίχθηκε στη σημερινή του μορφή, χαρακτηριστικά της οποίας είναι τα εξής:

 • Η άσκηση μπορεί να γίνει ανεξαρτήτως επιπέδου φυσικής κατάστασης.
 • Η κίνηση περιέχει όλα τα ενδιάμεσα στάδια μεταξύ της πλήρους ακινησίας και της εκρηκτικής κινητικότητας.
 • Το σώμα αντιμετωπίζεται ως σύνολο, εντός του οποίου καλλιεργείται η εσωτερική ενέργεια που δίνει ζωή στην ύπαρξη, το Τσι.

Μέσα από αυτή την τέχνη φθάνουμε στην ηρεμία του νου και τον εξευγενισμό του πνεύματος. Άλλα οφέλη είναι η εξάλειψη του στρες, η βελτίωση της κινητικότητας των αρθρώσεων, η καλύτερη οξυγόνωση του σώματος με ποιοτικότερη αναπνοή, η πρόληψη πολλών ασθενειών αυξάνοντας τις αντιστάσεις του οργανισμού, η υποβοήθηση στην απάλυνση των πόνων που οφείλονται σε προβλήματα στην σπονδυλική στήλη, η ευνόηση της συγκέντρωσης, η βελτίωση της ψυχολογίας κ.α.

Σήμερα εκατομμύρια ασκούμενοι παγκοσμίως, απολαμβάνουν τις ευεργετικές επιδράσεις του Τάι Τσι Τσουάν στην ψυχοσωματική υγεία και πνευματική ισορροπία.

Το Τάι Τσι διαχωρίζεται σε 5 βασικά στυλ, Chen, Yang, Wu, Wu (Hao) και Sun. Το στυλ Chen είναι το αρχαιότερο της τέχνης με επικεφαλής σήμερα τον αρχηγό της 19ης γενεάς της οικογενείας, Grand Master Chen Xiao Wang. Το Τσεν είναι χαρακτηριστικό για την εναλλαγή των αργών, χορευτικών κινήσεών του με γρήγορες, σχεδόν εκρηκτικές.

Παρακάτω παραθέτουμε μερικά άρθρα αναρτημένα σε έγκριτες πηγές του διεθνούς και ελληνικού ειδησεογραφικού χώρου, τα οποία αναφέρουν μελέτες που έχουν γίνει και δημοσιευθεί σχετικά με τα οφέλη του Τάι Τσι Τσουάν στην υγεία του ανθρώπου.

Διεθνή μέσα:

Ελληνικά μέσα:COPYRIGHT ©AiKiDoJuTaiDoKan 2013. ALL RIGHTS RESERVED.
DESIGNED BY Jutaidokan youtube facebook