• Ώρες Λειτουργίας

    Πότε θα μας βρείτε!X

    Ενημερωθείτε για το ωράριο λειτουργίας εδώ.

  • 6934-921282
  • Επικοινωνία

    Πού θα μας βρείτε!X

    ΔΙΕΥΘΥΝΣΗKarate Shotokan - Α.Γ.Σ. ΜΕΓΑΣ
    Χίου 47Α
    153 43 - Αγ. Παρασκευή

    info@aikidojutaidokan.gr

    Αποστολή του μηνύματός σας. Παρακαλώ περιμένετε...

    Thanks for sending your message! We'll get back to you shortly.

    There was a problem sending your message. Please try again.

    Please complete all the fields in the form before sending.

  • English

Παράδοση

Τι είναι το Jutaidokan Aikido και γιατί να εξασκηθεί κάποιος σε αυτό

Ο συνηθισμένος άνθρωπος που έχει αποδεχθεί την πεζή καθημερινότητά του ως την μόνη κατάσταση ύπαρξης,  νομίζει ότι “πράττει”, αλλά στην ουσία απλά αντιδρά σε οτιδήποτε του συμβαίνει υπακούοντας σε μηχανικά μαθημένες συνήθειες.

Ο άνθρωπος όμως που από κάποιο “τυχαίο” σοκ συνειδητοποιεί το χαμηλό επίπεδο ύπαρξης στο οποίο ζει, αρχίζει να νιώθει εντός του την ανάγκη να συσχετιστεί με κάτι ανώτερο από αυτόν.

Η εργασία που χρειάζεται να κάνει ο άνθρωπος για να διατηρήσει ζωντανή αυτήν την αίσθηση και να μην ξανακοιμηθεί στην ασφάλεια της αδράνειας και της μηχανικότητας, τότε ξεκινά. Αυτό στην πράξη αποδεικνύεται ότι δεν είναι μια απλή υπόθεση. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν μέθοδοι που βασίζονται σε παραδόσεις όλων των εποχών και δημιουργήθηκαν για να υπενθυμίζουν στον άνθρωπο ποιός είναι και τι ήρθε να κάνει εδώ.

Ο Δρόμος που έχουμε επιλέξει στο Jutaidokan Aikido για να το πετύχουμε αυτό βασίζεται στο τρίπτυχο Παρατήρηση-Ενσυναίσθηση-Παρουσία. Για να δημιουργηθεί όμως μέσα μας αυτός ο Παρατηρητής, αυτή η εξαιρετικά λεπτοφυούς ενέργειας ξεχωριστή νοημοσύνη, ο οποίος απλά βλέπει αυτό που αληθινά υπάρχει, χωρίς καμία κριτική και ταξινόμηση που ο νους έχει συνηθίσει να κάνει, χρειάζεται να αναπτύξουμε την θέληση να εστιάζουμε συνειδητά την προσοχή μας, προκειμένου να μην αιχμαλωτίζεται από όποιο τυχαίο ερέθισμα την παρασύρει.

Η μέθοδος που χρησιμοποιούμε είναι της Ενεργοποίησης των Τριών Κέντρων.

Φέρνουμε σε συνεργασία τον νου (μέσω της εκμάθησης των τεχνικών) με το σώμα (μέσω της αίσθησης που προκύπτει από την επαφή) με συνέπεια την ανάπτυξη του τρίτου μας κέντρου, του συναισθηματικού, η οποία απορρέει από την συνεχώς αυξανόμενη συντονισμένη συνεργασία του διανοητικού και του κινητικού μας κέντρου (του μυαλού και του φυσικού σώματος). Αυτό σημαίνει ότι μέσω της αρμονίας και της χάρης των κινήσεών μας, επιθυμούμε να κινούμαστε ακόμη πιο όμορφα, με περισσότερη ακρίβεια και συγχρονισμό. Η αίσθηση αυτή μας δίνει περισσότερη ζωντάνια και ευεξία, καθώς το ένα κέντρο ενεργοποιεί το άλλο σε ολοένα και πιο υψίσυχνη δόνηση.

Μέσω της συνειδητής προσπάθειας, ο άνθρωπος κλιμακωτά αφυπνίζεται και νιώθει πως είναι μέρος ενός μεγαλύτερου συνόλου. Για να συμβεί όμως αυτό, πρέπει πρώτα να παρατηρήσει την σύγκρουση των δυνάμεων εντός του και να την εξαλείψει.

Προέλευση

Το Aϊκίντο πήρε την μορφή και τον χαρακτήρα που έχει σήμερα την δεκαετία του 1920 από τον Μοριχέϊ Ουεσίμπα (Morihei Ueshiba, 14 December 1883–26 April 1969), μια από τις πιο διακεκριμένες φυσιογνωμίες του 20ου αιώνα. Το Αϊκίντο στην εξωτερική του μορφή είναι μια τέχνη άμυνας, που επιτρέπει στον αμυνόμενο να προφυλάξει τον εαυτό του χωρίς να τραυματίσει τον αντίπαλο. Βασίζεται περισσότερο στην εκμετάλλευση της αίσθησης ισορροπίας και της τεχνικής του αμυνόμενου παρά στη μυϊκή δύναμη, ενώ εκτός από σωματική αποτελεί και πνευματική άσκηση. Γι’ αυτό και ονομάζεται η τέχνη της μη αντίστασης. Συνδυάζει χτυπήματα, λαβές και εξάσκηση με όπλα.

Morihei-Ueshiba

Το Daito ryu Aiki jujutsu ήταν η τέχνη την οποία ο Ueshiba μελέτησε περισσότερο από όλες, ως μαθητής ενός θρύλου των πολεμικών τεχνών, του Sokaku Takeda (1859-1943), και η οποία αποτέλεσε την μεγαλύτερη επιρροή στην δημιουργία του σημερινού Aikido. Παρ’ όλα αυτά, η αναζήτηση του Ueshiba ήταν κυρίως πνευματική παρά μαχητική και, ενώ κέρδισε πολλά από τον Takeda, ένιωθε ακόμη την ανάγκη για κάτι βαθύτερο από την τεχνική δεινότητα και την εντυπωσιακή δύναμη. Η ανάγκη του αυτή τον οδήγησε σε μια αλληλουχία γεγονότων, διαμέσου των οποίων βίωσε αποκαλυπτικές εμπειρίες που θα τον έκαναν να μετασχηματίσει ό,τι είχε μάθει ως τότε, στο Aikido, τον Δρόμο της Εναρμόνισης με την Ζωτική Ενέργεια του Σύμπαντος, ή αλλιώς την Τέχνη της Ειρήνης.

“In the Art of Peace we never attack. An attack is proof that one is out of control. Never run away from any kind of challenge, but do not try to suppress or control on opponent unnaturally. Let attackers come any way they like and then blend with them. Never chase after opponents. Redirect each attack and get firmly behind it. ”

Morihei Ueshiba

COPYRIGHT ©AiKiDoJuTaiDoKan 2013. ALL RIGHTS RESERVED.
DESIGNED BY Jutaidokan youtube facebook