• Ώρες Λειτουργίας

  Πότε θα μας βρείτε!X

  ΤΡΙΤΗ20:15 - 21:30

  ΠΕΜΠΤΗ20:15 - 21:30

  ΣΑΒΒΑΤΟ*10:15 - 11:30

  * Τάι Τσι

 • 6934-921282
 • Επικοινωνία

  Πού θα μας βρείτε!X

  ΔΙΕΥΘΥΝΣΗKarate Shotokan - Α.Γ.Σ. ΜΕΓΑΣ
  Χίου 47Α
  153 43 - Αγ. Παρασκευή

  info@aikidojutaidokan.gr

  Αποστολή του μηνύματός σας. Παρακαλώ περιμένετε...

  Thanks for sending your message! We'll get back to you shortly.

  There was a problem sending your message. Please try again.

  Please complete all the fields in the form before sending.

 • English

Tai Chi Chuan

Τι είναι το Τάι Τσι Τσουάν

Το Tai Chi Chuan (Tai Ji Quan) ή απλούστερα Τάι Τσι, είναι μια πολεμική / ενεργειακή τέχνη προερχόμενη από την Κίνα, την οποία μπορεί να ακολουθήσει ο καθένας, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και σωματότυπου.

Η καθημερινή εξάσκηση στο Τάι Τσι μπορεί να κρατήσει το σώμα σε καλή φυσική κατάσταση, ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία. Αναπτύσσει την υπομονή και την εμπιστοσύνη στον εαυτό. Η αντοχή του σώματος αυξάνεται και ο νους ξεκαθαρίζει.

Κατά την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική οι ασθένειες αναπτύσσονται εξαιτίας μπλοκαρισμάτων της εσωτερικής ενέργειας, η οποία ρέει κατά μήκος κάποιων διαύλων, των μεσημβρινών. Η βασική λειτουργία των ασκήσεων του Τάι Τσι είναι να εξασφαλίσει την ανεμπόδιστη ροή αυτής της ενέργειας σε μια διαρκή εναλλαγή των δύο ποιοτήτων της, του yin και του yang. Αυτό καλλιεργείται τόσο με ακίνητες στάσεις όσο και με απαλές κινήσεις αδιάκοπης ροής, που απελευθερώνουν το σώμα από την ένταση και την ανησυχία.

Με τον τρόπο αυτόν, εκτός από την πολεμική εφαρμογή μαθαίνει κανείς να εμβαθύνει στην φύση του και να έχει εγρήγορση στο πνεύμα του. Τη νευρικότητα αρχίζει να την αντικαθιστά μια εσωτερική ηρεμία. Όλα αυτά όμως μπορούν να επιτευχθούν μόνο με συνεχή και μακρόχρονη δέσμευση προς την εξάσκηση της τέχνης.

 

Χαρακτηριστικά και οφέλη του Τάι Τσι

Το Τάι Τσι, αν και ξεκίνησε ως πολεμική τέχνη, υιοθέτησε εξαρχής, ενεργειακές αντιλήψεις της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής. Έχει τα οφέλη του διαλογισμού για αυτό αποκαλείται και διαλογισμός σε κίνηση. Μέσα από μια ιδιαίτερη πορεία εξελίχθηκε στη σημερινή του μορφή, χαρακτηριστικά της οποίας είναι τα εξής:

 • Η συμμετοχή στην εξάσκηση είναι δυνατή ανεξαρτήτως επιπέδου φυσικής κατάστασης.
 • Η άσκηση περιέχει όλα τα ενδιάμεσα στάδια μεταξύ της πλήρους ακινησίας και της εκρηκτικής κινητικότητας.
 • Το σώμα λογίζεται ως σύνολο, εντός του οποίου καλλιεργείται η εσωτερική ενέργεια που δίνει ζωή στην ύπαρξη, δηλαδή το Τσι.

Άλλα οφέλη είναι η εξάλειψη του στρες, η βελτίωση της κινητικότητας των αρθρώσεων, η καλύτερη οξυγόνωση του σώματος με ποιοτικότερη αναπνοή, η πρόληψη πολλών ασθενειών αυξάνοντας τις αντιστάσεις του οργανισμού, η  απάλυνση πόνων από προβλήματα στην σπονδυλική στήλη, η βελτίωση της ικανότητας συγκέντρωσης, η τόνωση της αυτοπεποίθησης κ.ά.

Το Τάι Τσι διαχωρίζεται σε 5 βασικά στυλ: Chen, Yang, Wu, Wu (Hao) και Sun. Το στυλ Chen είναι το αρχαιότερο της τέχνης με επικεφαλής σήμερα τον αρχηγό της 19ης γενεάς της οικογενείας, Grand Master Chen Xiao Wang. Το Τσεν είναι χαρακτηριστικό για την εναλλαγή των αργών, χορευτικών κινήσεών του με γρήγορες, σχεδόν εκρηκτικές.

Σήμερα, εκατομμύρια ασκούμενοι παγκοσμίως, απολαμβάνουν τις ευεργετικές επιδράσεις του Τάι Τσι στην ψυχοσωματική υγεία και πνευματική ισορροπία.

 

COPYRIGHT ©AiKiDoJuTaiDoKan 2013. ALL RIGHTS RESERVED.
DESIGNED BY Jutaidokan youtube facebook